当前位置 > 主页 > 媒体中心 > 设计欣赏 >

砚赏设计 | 人天科技园-5G智能产品展示中心

时间:2021-09-17 编辑:hanzeo2007

砚赏设计 | 人天科技园-5G智能产品展示中心

设计师: 师发坤
作品类别:展示空间
砚赏设计 | 人天科技园-5G智能产品展示中心说明:

项目名称:5G智能产品展示中心

 

项目地址河北省邯郸市临漳县人天科技园

 

项目面积:1200M2

 

项目甲方人天集团

 

设计机构砚赏设计事务所

 

设计总监师发坤

 

设计团队刘倩 邢蕾  孙龙  田志攀

 

项目摄影摩豆

 

随着时代发展与科学进步,在未来生活与全面智能的推动下,如何将艺术运用于科技中,让设计为商业空间赋能?作为创造美好生活的践行者,人天集团同样面临着更新迭代的命题与机遇。

With the development of the times and the progress of science, under the impetus of future life and comprehensive intelligence, how to apply art to technology and enable design to empower commercial spaces? As a practitioner of creating a better life, Rentian Group is also facing the proposition and opportunity of updating and iterating.

人天科技园5G智能产品展示中心位于素有“三国故地、六朝古都”之美誉的邯郸市临漳县,该建筑分为地下一层、地上三层,建筑面积1200平方米。 在方案初期,我们希望将浩瀚的宇宙元素融入到设计的细节中,通过对比例、形态以及光线的处理,将科技与艺术融合,打造沉浸式的感官体验,提升人们对于未知区域的认知。

The 5G Intelligent Product Exhibition Center of Rentian Science and Technology Park is located in Linzhang County, Handan City, which is known as the "Ancient Capital of the Three Kingdoms and the Ancient Capital of the Six Dynasties".In the early stage of the project, we hope to incorporate the vast cosmic elements into the details of the design. Through the treatment of proportions, shapes and light, technology and art will be integrated to create an immersive sensory experience and enhance people’s cognition of the unknown. field.

负一层与一层展览区,构思为一个以光与金属为系统的概念空间,有自身独特的结构语言,挑战现实与未来之间的感官认知。设计围绕中心轴环形展开,展示内容包括:5G网络在生活和工业领域中的智能应用、5G网络基站的建设使用以及数字多媒体的交互体验,让观展人群主动地参与到展览中来,有效接收展览主题信息,避免"走马观花".本案基本保留了原始场所的建筑结构关系,通过金属柔和的表面漫反射,加以宇宙天体、太空舱模体的渲染,让整个场域浸入未来感的气息。公共空间采用多层次的光强、隐秘的光源以及科技感的灯具,在光影中感受虚实,完美地将空间中倒映的成像与真实光影进行围合,营造出艺术无限延展的维度,足以让访客畅游其中。

he first and first floor exhibition areas are conceived as a conceptual space with light and metal as the system, using its own unique structural language to challenge the sensory cognition between reality and the future. The design is developed around the central axis, and the display content includes: 5G network intelligent applications in the life and industrial fields, 5G network base station construction and use, digital multimedia interactive experience, so that the audience can actively participate in the exhibition, and the effective use of the theme information of the exhibition is to avoid "walking horses." Go to spend". The project basically retains the architectural structure relationship of the original site. Through the diffuse reflection of the soft metal surface, the phantom of the universe and the space capsule is rendered, so that the entire field is immersed in a futuristic atmosphere. .Public space adopts multi-level light intensity, hidden light source and technology-sense lamps to feel the reality and reality in the light and shadow, and perfectly enclose the image reflected in the space with the real light and shadow, creating an infinitely extending dimensional art, which is enough to immerse visitors in.

二层工业设计部门,设计师用几何体块以及点线面的设计语言,将工业部门设计师的日常工作以及特殊工作使用需求反复演绎推敲,形成空间构成主义的美学,营造富有随性的自由模式、孕育创意及美感的舒适空间氛围;同时,不同肌理感材质的对比碰撞,体现了设计师对材质细节的精准把控。墙面的艺术装置有着惊人的悬浮感,以金属微雕工艺体现科技给予人们无限的可能性。天花的镜面处理,反射着梦幻的美,设计师用镜子构筑了一个介于现实与未来之间的空间,“一叶一世界”,将传统工业与当代艺术进行诗意碰撞。光线是设计的重点,通过顶部向上发光的照明方式,避免过多直射光线带来的炫目感,降低对于物体形成的投影与色差。简练纯粹的线条和墙面大面积的留白处理平衡了金属光泽的锋利,更显科技机能之美与空间张力。

In the industrial design department on the second floor, designers use geometric blocks and points, lines, and surfaces to repeatedly interpret the daily work and special work needs of industrial designers to form spatial constructivist aesthetics and create a mode of leisure and freedom. , A comfortable space atmosphere nurtures creativity and beauty; at the same time, the contrast and collision of different texture materials reflects the designer's precise control of material details. The art installation on the wall has an amazing sense of suspension, and the metal micro-carving technology embodies the infinite possibilities that technology has given to people. The mirror finish of the ceiling reflects the beauty of dreams. The designer uses mirrors to construct a space between reality and the future, "one leaf, one world", a poetic collision between traditional industry and contemporary art. It's just the focus of design. The ceiling light method avoids the glare caused by too much direct light, and reduces the projection and chromatic aberration formed on the object. The simple and pure lines and the large-area blanking treatment of the wall balance the sharpness of the metal luster, showing the beauty of technological functions and the tension of space.

整个设计与建造的过程,围绕使用空间的各个不同状态,丰富了从视觉到触觉营造出的感官体验。我们旨在融合以人为本、互动、智能化的核心与亮点,创造一个和谐的活动空间,并就此转化成蕴含自由意识文化的空间形态。

The entire design and construction process revolves around the different states of the space used, enriching the sensory experience created from vision to touch. We aim to integrate the core and bright spots of people-oriented, interactive and intelligent, create a harmonious space for activities, and transform it into a space form that includes a free consciousness culture.